Potkupalloa ja historiallisia tapahtumia Etiksen liikuntapäivässä

Tiistaina 6. syyskuuta vietettiin Etiksen perinteistä liikuntapäivää. Tapiolan urheilupuistoon oli jo aamulla kello 9.30 kerääntynyt paljon innokkaita ykkösiä valmiina kilpailemaan legendaarisesta kiertopalkinnosta, Kultaisesta jalkapallosta. Liikuntapäivän laji olikin arvattavasti potkupallo.

Päivä alkoi pienellä alkulämmittelyllä – toisin sanoen tutorit pistivät ykköset raivaamaan maalit paikoilleen. Iso tekonurmikenttä oli jaettu kahdeksi kentäksi, eli yhtä aikaa pelattiin kahta peliä rinnakkain. Yhden ottelun pituus oli 20 minuuttia. Joukkueiden erottamiseksi kaikille ryhmille oli annettu oma väri, johon pukeutua: 11A oli punaisissa, 11B sinisissä, 11C keltaisissa, 11D valkoisissa ja 11IB mustissa. Ennen pelien alkua vannottiin vielä pieni positiivisuuden ja hyvän hengen vala.

Kaisa Matikainen, 11C:n tutor, kommentoi päivän alussa näin: ”Tunnelma on innokas ja osa ykkösistä vielä ehkä vähän epäileviä, mutta kyllä tää tästä lähtee!” Kysyttäessä pitäisikö liikuntapäivän teema vaihtaa esimerkiksi karaokelaulupäiväksi, hän vastaa: ”Ei, koska liikuntapäivä on ykkösille perinne ja sillä on hieno ryhmäyttävä vaikutus. Viime vuonna meidän ryhmä voitti ja se kasvatti paljon yhteishenkeä.” Lopuksi Kaisalle esitettiin vielä kysymys turnauksen lopputuloksesta: kuka voittaa Kultaisen jalkapallon omakseen vuodeksi? ”11C tietenkin!”

Pelit lähtivät hyvin käyntiin, ja tunnelma oli tosiaan innostunut. Sääkin suosi päivää: aurinko paistoi ja kentän läpi kävi vilvoittava tuuli. Jokainen ryhmä pääsi pelaamaan toisiaan vastaan, ja yksi ryhmä oli vuorollaan aina huilitauolla muiden pelatessa. Suurimmilta vahingoiltakin vältyttiin, lukuun ottamatta paria tapausta, joissa pallo osui jonkun epäonnisen naamaan tai joku kaatui. Erikoisempiakin tapahtumia sattui. Yksi pelaaja sai nimittäin pelatessaan kärpäsen kurkkuun ja joutui tulemaan pois kentältä. Hän kommentoi kuitenkin jälkikäteen olevansa kunnossa tästä valitettavasta sattumasta huolimatta ja jatkavansa pelaamista.

Kaikkien pelattua toisiaan vastaan laskettiin pisteet. Eniten pisteitä saaneet joukkueet pääsisivät finaaliotteluun ja toiseksi eniten pisteitä saaneet pronssiotteluun. Pisteet jakautuivat seuraavasti:11A: 5 pistettä, 11B: 2 pistettä, 11C: 8 pistettä, 11D: 4 pistettä ja 11IB: 6 pistettä.

Tämä tarkoitti siis sitä, että finaalissa nähtäisiin ryhmät 11C ja ensimmäistä kertaa koko turnauksen historiassa 11IB. Pronssiottelussa vastakkain joutuisivat 11A ja 11D. 11B joutui tyytymään jumbosijaan kahdella pisteellään.

Pelit laitettiin heti käyntiin, mutta hieman muuttuneessa säässä. Taivaalle oli kerääntynyt tummia pilviä, eikä kulunut kauaa, kun jo sataa tihutti. Se ei kuitenkaan ykkösiä häirinnyt. Ilmassa oli kilpailuhenkeä ja voitonhuumaa. Toisella kentällä alkoi pronssiottelu ja toisella finaaliottelu. Molemmissa nähtiin hienoja maaleja ja tiukkoja tilanteita. Lopulta kovan taiston jälkeen pronssille ylti 2–­­­1 voitolla 11A. Finaaliottelussa nähtiin vain yksi maali, ja se toi voiton ryhmälle 11C. Näin oli voittaja selvillä.

Palkinnonjaon jälkeen palkittiin jäätelöillä myös paras kannustajaryhmä. Titteli meni oikeutetusti niukasti hävinneelle 11IB:lle, joka kannusti omiaan koko turnauksen ajan kannustuslauluillaan ja ihmispyramideillaan.

 ­­­Kuvat ja teksti: Kaisa Pukkala