Etisläisten Kanadan-matka oli huikea menestys

Kanada. Jääkiekon tähtivaltio. Vaahterasiirapin luvattu maa. Justin Bieberin kotiseutu. Maailman toiseksi suurin valtio, 10 provinssin ja 3 territorion jakama maa-alue sekä 32 miljoonan ihmisen asuinpaikka. Ja Etelä-Tapiolan lukion ensimmäisen opiskelijavaihdon kohde.

Kun pitkän yhteistyön tuloksena syntynyt oppilasvaihto tuli ensimmäistä kertaa julki, se sai Etelä-Tapiolan lukion opiskelijoissa aikaan innokaita hihkauksia. Ketäpä ei kiinnostaisi ajatus viikosta suuressa, kaukaisessa maassa? Loppujen lopuksi kaikki halukkaat saatiin mahdutettua mukaan 22 opiskelijan ryhmään, joka lähti edustamaan kouluamme Kanadaan Atlantin toiselle puolelle. Kyseessä oli seikkailu, jota tuskin kukaan ryhmäläisistä unohtaa vielä moneen vuoteen.

Kohti tuntematonta

Huhtikuun 16. päivän valjetessa Helsinki-Vantaan lentokentän ylle rohkeat, innokkaat etisläiset matkasivat rapakon yli kohti Ontarion osavaltiota. Kohteena oli lyhyen matkan päässä Torontosta sijaitseva, noin 1200 oppilaan Newmarket High School.

Vastassa koululla oli näky, jota monet ryhmäläiset olivat odottaneet jo saadessaan kuulla Kanada-projektista ensimmäisen kerran: paikalliset oppilaat, isäntäperheet ja opettajat vilkuttivat parkkipaikalla ja toivottivat suomalaiset vieraansa lämpimästi tervetulleiksi. Tervetuliaistilaisuus jatkui sisällä, missä suomalaisille oli järjestetty juhla-ateria. Samalla etisläiset pääsivät tutustumaan isäntäperheisiinsä.

Ensimmäinen kokonainen päivä Kanadassa – sunnuntai – oli tarkoitus viettää isäntäperheen kanssa tutustuen tavallisen kanadalaisen perheen tapoihin, elämään ja kulttuuriin. Aktiviteettien skaala oli laaja: jotkut istuivat tanssikilpailuissa tai kirkossa, kun taas toiset shoppailivat tai katsoivat leffoja.

Kanadalainen High School

Maanantaina koulumme opiskelijat pääsivät tutustumaan kanadalaisen Newmarket High Schoolin arkeen. Etisläiset kiertelivät paikallisten pariensa kanssa näiden oppitunneilla ja pääsivät tutustumaan kanadalaisen opetusjärjestelmän lisäksi myös muihin koulun opiskelijoihin ja tapoihin. Lisää jännitystä toi koulun teemapäivä: Canada Day.

Erikoisohjelmaan kuului muun muassa hiukan sählyä muistuttava pallopeli, ympäri koulua kiertelevä hirvi ja pannukakkujen myynti koulun ala-aulassa.

Kanadalaisten kohteliaisuus ja vieraanvaraisuus näkyi myös päivän ohjelmassa: suomalaisille vierailijoille tarjottiin ilmaisen koululounaan lisäksi myös ilmaisia pannukakkuja ja hienot, Kanada-aiheiset lapaset.

“Koulunne oppilaskunnan hallituksella on loistava budjetti”, Rasmus Kivisaari kommentoi kiittäessään isäntiä lahjoista.

Toronton loistoa

Tiistai ja keskiviikko vietettiin Kanadan suurimassa kaupungissa Torontossa. Ensimmäinen päivä alkoi Ontarion taidemuseossa, missä oli lukuisia eri tyylisuuntia edustavia taideteoksia: moderneja maalauksia ja veistoksia, mutta myös esimerkiksi vanhempia tyylejä, kuten romantiikkaa edustavaa kuvataidetta.

Taidemuseovierailun jälkeen poikettiin Eaton Centressä, joka on yksi Toronton suurimmista kauppakeskuksista. Se on täynnä erilaisia kauppoja ja ravintoloita, joista jokainen shoppailija pystyy löytämään haluamansa. Erityisesti ryhmän naiset säntäsivät oitis katsastamaan eri kauppojen tarjontaa. Toiset tyytyivät ihailemaan kauppakeskuksen arkkitehtuuria ja ruokatarjontaa.

Vaikka pieni osa ryhmästä päättikin jäädä shoppailemaan pidemmäksi aikaa, suurin osa sekä suomalaisista että kanadalaisista lähti katsomaan Hockey Hall of Fame –museota. Se oli nimensä mukaisesti täynnä useita jääkiekon historiaan liittyviä esineitä ja kuvia. Ryhmäläiset pääsivät ihailemaan esimerkiksi NHL-joukkueiden vanhoja pelipaitoja ja pokaaleja.

Shoppailua ja jääkiekkoa seurasi vierailu yhteen Kanadan kuuluisimmista nähtävyksistä: CN Toweriin. Yli 550 metriä korkean tornin pystyi näkemään monesta paikasta Torontoa, muttei sen oikeaa kokoa pystynyt ymmärtämään ennen kuin seisoi sen juurella. Vaikka osa meinasi jättää nousun huipulle asti väliin korkean paikan kammon takia, lopulta jokainen ryhmäläinen pääsi ylös asti ihailemaan kaunista näkymää. Toronton valtavan koon pystyi havainnoimaan tornista aivan eri tavalla kuin maasta katsoen.

Ensimmäisen päivän loppuhuipennus oli vierailu aivan oikeaan baseball-peliin. Kyseessä oli Toronton kotijoukkueen Blue Jaysin peli New York Yankeesiä vastaan. Suomalaisopiskelijat pääsivät kokemaan pohjoisamerikkalaista urheilukulttuuria, ja osa innostuikin ostamaan erilaisia fanituotteita pesäpalloista pelipaitoihin. Ryhmän kanadalaisopiskelijoiden iloksi synkästi alkanut peli päättyi heidän kannaltaan paremmin päin: Blue Jays tasoitti viimeisillä vuoroillaan ja voitti jatkoajalla!

Kenkiä ja kylmyyttä

Toisena päivänä Torontossa epätavallisen kylmät säät piinasivat karaistuneempaakin suomalaista epämukavuudellaan. Se ei kuitenkaan vienyt kaikkea iloa päivästä, joka oli ohjelmaltaan vapaampi ja ryhmäläisille jäi enemmän aikaa tutustua kaupunkiin itsekseen.

Päivä alkoi kuitenkin ohjatulla toiminnalla. Ensimmäisena ryhmä kävi kenkämuseossa, jossa oli esiteltynä kenkien kehitys aivan alkeellisimmasta muodosta nykypäivään. Museo sisälsi myös joitain erikoisuuksia, kuten Justin Bieberin kengät, joiden kanssa moni innostui poseraamaan.

Kenkämuseota seurasi kävelykierros, jonka aikana suomalaisopiskelijat pääsivät ihailemaan muun muassa hyvin englantilaistyylistä Toronton yliopistoa.

Pian matka jatkui kohti päivän viimeistä etappia Kensington Marketia, missä sijaitsi myös Toronton oma pieni Chinatown kiinalaisine kauppoineen ja kahviloineen.

Monikansallisuutta parhaimmillaan

Torstaiaamun valjetessa kukaan suomalaisista ei tiennyt mitä odottaa. Aiemmin oli kerrottu luvassa olevan vierailu monikansalliseen kouluun, mutta kukaan ei varsinaisesti tiennyt, mitä tämä tarkoitti käytännössä.

Noin tunnin bussimatkan päässä Newmarketista sijaitsevan Middlefield Collegiate Instituten kansainvälisyyttä ei voinut olla huomaamatta. Kansallisuuksien skaala oli laaja; koulussa oli kiinalaisia, japanilaisia, Lähi-idästä kotoisin olevia, karibialaisia, intialaisia ja lukuisia muita. Koulun opiskelijoissa ei ollut havaittavissa yhtäkään vaaleaihoista, joten suomalaiset oppilaat oli helppo erottaa muiden joukosta.

Päivän ohjelmaan kuului oppilaiden kulttuureihin tutustumista. Toiset pääsivät tutustumaan swahilin kieleen, toiset oppimaan bollywood –tyylisiä tansseja. Jotkut pääsivät myös kokeilemaan eri kulttuurien perinteisiä vaatteita, kuten kimonoja ja sareja tai saivat hennamaalauksia käsiinsä. Päivän kruunasi monikulttuurinen lounas, jonka Middlefieldin opiskelijat olivat laittaneet itse. Monelle jäi mysteeriksi, mitä mikin ruoka sisälsi, mutta jo ensimmäinen haarukallinen todisti jännittämisen aiheettomaksi, sillä suurin osa ruoasta oli todella maukasta. Ongelmana olikin nimenomaan se, että kaikkea ei voinut millään maistaa, sillä valikoima oli aivan liian laaja.

Päivän lopuksi pääsimme kertomaan kanadalaisille jotain myös omasta maastamme. Hallituksen edustajat Rasmus Kivisaari ja Kaisa Matikainen esittelivät Etelä-Tapiolan oppilaskunnan hallituksen toimintaa, joka tuntui kiinnostavan varsinkin Middlefieldin opettajakuntaa. Muut suomalaisopiskelijat esittelivät muun muassa Suomen koulujärjestelmää ja myös itse maata mielenkiintoisine yksityiskohtineen. Päivän lopuksi jokainen ohjelmaan osallistunut oli siis ainakin hitusen verran kulttuurillisesti sivistyneempi kuin aiemmin.

Luonnonihmeitä

Kanadan-vierailun viimeiselle kokonaiselle päivälle oli järjestetty mieleenpainuvaa ohjelmaa, nimittäin vierailu yhdelle maailman kuuluisimmista nähtyvyyksistä: Niagaran putouksille.

Reilun kahden tunnin bussimatkan päätteeksi ryhmä saapui Niagara Fallsin kaupunkiin. Jo alusta oli selvää, että kaupunki oli varsin turistipainotteinen. Se vaikuttikin lähinnä joltain oudolta sekoitukselta Las Vegasia ja Los Angelesia pelihalleineen, viihdemuseoineen ja teemaravintoloineen.

Retken aluksi ryhmäläiset poikkesivat viherhuoneella, joka oli täynnä perhosia. Monet niistä laskeutuivat ihmisten käsillä ja vaatteisiin, missä niitä pääsi ihailemaan lähempää. Moni ryhmäläisistä kammoksui perhosia ja pyrki välttelemään niiden koskemista, kun taas toiset yrittivät houkutella niitä päällensä pysymällä mahdollisimman paikoillaan.

Pian oli kuitenkin aika siirtyä eteenpäin itse Niagaran putouksille. Ryhmäläiset pääsivät ihailemaan putouksia ensin kaukaa, mutta pian oli aika osallistua Behind the Falls –nimiselle kierrokselle. Kyseessä oli maanalainen tunnelijärjestelmä, jonka kautta pääsi kulkemaan aivan putouksien viereen. Opiskelijoiden iloksi kaikille jaettiin keltaiset sadeviitat, sillä kokemuksesta ei voinut säästyä kastumatta. Oli kuitenkin henkeäsalpaavaa päästä katsomaan aivan läheltä jotain niin suurta ja kuuluisiaa luonnonihmettä kuin Niagaran putoukset.

Päivän lopuksi pääsimme vielä ihailemaan Niagaran putouksien historiaa sekä siihen liittyviä taruja ja uskomuksia IMAX-teatterissa. Elokuva oli mielenkiintoinen ja informatiivinen ja mukava lisä päivän ohjelmaan.

 

Haikea paluu

Kanada-matkan viimeinen päivä päättyi haikeisiin tunnelmiin, kun lähestulkoon kaikille sekä kanadalais- että suomalaisopiskelijoille nousi kyyneleet silmiin toisiansa hyvästellessä. Osa lohduttautui ajatuksella, että jälleennäkeminen tapahtuisi jo 10 päivän päästä. Toiset joutuivat jättämään pitkäaikaisemmat hyvästit ystäville, jotka eivät olleet Suomeen tulevien joukossa.Yksi asia oli kuitenkin selvä: matka oli unohtumaton, täynnä pelkkää hyvää. Oli naurun hetkiä ja surun kyyneleitä, mutta kaikki oli sen arvoista.

Vaikka matka olikin täynnä useita, hyviä kokemuksia, suurin osa osallistuneista pääsi helposti yksimielisyyteen siitä, mikä oli kaikista parasta.

“Parasta matkassa oli ihmiset”, paikallinen opiskelija Jake Lappala totesi. Hänen kanssaan samaa mieltä on toisen vuoden opiskelija Noora Silventoinen. “Paras asia oli uudet ystävät. Opin myös paljon uutta Kanadasta, esimerkiksi sen, että kanadalaiset pyytelevät koko ajan anteeksi. Tulin myös huomanneeksi, että he eivät syö vaahterasiirappia aivan kaiken kanssa”, hän kertoi.

Etelä-Tapiolan lukion Kanada-yhteistyö saa melko varmasti jatkoa myös tulevana vuonna, kun vaihto-ohjelma järjestetään toista kertaa. Varmoja suunnitelmia ei ole vielä tehty, mutta koulujen välinen tiivis yhteistyö tuottaa taatusti tulosta. Tämän vuoden kanadaryhmäläisillä onkin selkeitä terveisiä kaikille muille etisläisille, jotka vähänkin harkitsevat matkalle lähtöä: tehkää se.

“Elämäni paras päätös”, Noora Silventoinen tiivistää.

Kaisa Matikainen