Ovatko fillarit liikkeellä Etiksessä?

Tutkimus etisläisten pyöräilytottumuksista

Nyt, kun kesäloma on jo alkamaisillaan ja koulua on enää pari päivää jäljellä, alkaa sääkin lämmetä ja aurinko paistaa. Useimmille tämä on viimeistään se hetki, kun on aika ottaa pyörä varaston pimeästä, karistaa siitä pölyt pois, pumpata vielä renkaat piukeiksi ja lähteä viilettämään ulos kesän keskelle. Onko asia kuitenkaan näin? Kuinka moni koulussamme itse asiassa pyöräilee tai tulee kouluun pyörällä? Entä kummat pyöräilevät enemmän, tytöt vai pojat? Lähdimme etsimään vastauksia ainakin näihin kysymyksiin tutustumalla kahden koulumme ryhmän pyöräilytottumuksiin kyselylomakkeiden avulla.

 

Pyöräily on hauskaa

Lomakkeisiimme vastanneita oli yhteensä 44: 25 tyttöä ja 19 poikaa. 37 koko poppoosta ilmoitti pyöräilevänsä ja useimmalla jäljelle jääneistäkin oli jokin syy, mikseivät pyöräile; esimerkiksi pyörää ei omistettu tai sitten se oli varastettu. Vain yksi vastanneista ilmoitti käyttävänsä mopoa. Pyöräilyn positiivisia vaikutuksia olikin listattu monia. Suosituimmiksi syiksi pyöräillä nousivat pyöräilemisen hauskuus, nopeus ja helppous, joustavuus ja ympäristöystävällisyys. Lisäksi pyöräilystä koituva urheilu ja pieni haasteellisuuskin oli muutaman mieleen.

Samoja syitä nousi esille myös, kun kysyttiin syitä tulla pyörällä kouluun. Tähän kysymykseen kuitenkin vastasi myöntävästi enää vain 20 henkilöä eli jo alle puolet kysytyistä. Näytti siltä, että monille liian pitkä koulumatka tai iltapäivän kaukana sijaitsevat treenit estivät pyörällä sotkemisen. Toisille halu nukkua pitkään taas taannutti pyöräilyintoa. Pari mainitsi myös pyörälenkin jälkeisen mahdollisen hikisyyden, jonka tähden he valitsivat mieluummin moottorilliset kulkuvälineet. Siinä olisikin koululle hyvä kehittämisehdotus: suihkutilat. Suurin osa vastanneista kuitenkin ilmoitti pyöräilevänsä joka päivä tai muutaman kerran viikossa, oli sitten matka kouluun tai ei.

Hankien läpi pyörällä?

Pyöräily mielletään usein enemmänkin kesälajiksi. Kesäisin ei tarvitse huolehtia liukumisen vaarasta, teiden talvikunnossapidosta tai kylmyydestä, sillä jäät ja suuret lumikinokset eivät vaivaa enää ketään. Tämä näkyy myös kyselymme tuloksissa: vain 6 kertoo pyöräilevänsä talvisin. Jopa 41, eli 93 % vastanneista, ilmoittaa sitä vastoin pyöräilevänsä kesällä, ja hieman reilu 30 myös syksyisin ja keväisin.

Tytöt vs. pojat

Sukupuoltenkin välisiä eroja tuloksista pystyy lukemaan, esimerkiksi juuri talvipyöräilijöiden kohdalla. Mukaan talvella pyöräilevien joukkoon ei mahtunut yhtään tyttöä vaan kaikki 6 olivat poikia. Myös mikäli laskee pyöräilevien prosenttiosuutta tytöillä ja pojilla, käy ilmi, että tästä joukosta 89% pojista ja 80% tytöistä pyöräilee. Ero on siis olemassa, vaikkakin aika ohuena.

Kysyimme myös lomakkeissamme, kuinka pitkiä matkoja vastaaja yleensä pyöräilee. Yli 10 kilometrin matkat menivät melkein yksinomaan pojille, sillä vain yksi tyttö kertoi polkevansa jopa niinkin pitkiä lenkkejä, pojista taas peräti viisi. 5-10 kilometrin reissut olivat sitten enemmän tyttöjen heiniä lukemin 7-2.

Kypärän käytössä tytöt olivat hieman kuuliaisempia kuin pojat. Nimittäin 39% prosenttia tytöistä ja 36% pojista tunnusti käyttävänsä kypärää. Tämä ehkä tarkoittaa, etteivät Etiksen tytöt pelkää hiustensa lässähtämistä kypärän alla.

 

Pyöräteiden laita

Varsinkin Fillarit Liikkeelle –projektissa yritetään kovasti parantaa erityisesti Tapiolan seudun pyöräteitä. Mitä mieltä on Etis? Onko pyöräteissä parantamisen varaa? Useimmat vastaajat olivat suhteellisen tyytyväisiä nykyisiin olosuhteisiin. Moni mainitsi, ettei yleensä kiinnitä huomiota mahdollisiin epäkohtiin ja että nykyisillä pärjää ihan hyvin. Laatukin oli heidän mielestään kohdallaan.

Toisille tämänhetkiset pyörätiet eivät kuitenkaan ihan kelvanneet. Ongelmakohtia löytyi niin itse teistä kuin reittien vähyydestä ja  talviylläpidosta sekä pyöräteiden ja jalkakäytävien huonosta erottelusta. Pyöräteiden ongelmia olivat muun muassa montut, halkeamat, kivetysreunukset ja yleensäkin heikkolaatuiset päällysteet, esimerkiksi hiekka- ja sorateillä. Kunniansa saivat kuulla myös huonot opasteet sekä egoistiautoilijat.

Kun tarkastellaan koko pakettia, saa etisläisistä kuitenkin aika pyöräilevän kuvan. Vaikka jokainen ei välttämättä polje kymmentä kilometriä päivittäin, näyttää jonkinlaista pyöräilyintoa melkein jokaisessa olevan. Fillarit ovat kuin ovatkin siis liikkeellä.

Laura Rantala 10c, Maiju Malmberg 10b, Iisa Korhonen 10b ja Emma Andersson 10a