Nufit – Sokrates ja nuoriso

Tämän vuoden tammikuussa nuoret filosofit kokoontuivat jo kymmenettä kertaa Helsingin Paasitorniin kuuntelemaan luentoja ja osallistumaan väittelyihin. Kolme päivää kestäneen tapahtuman aiheena oli tänä vuonna harha.

Sokrates-väittelykilpailuun osallistutaan lukiota edustavina joukkueina, joihin voi kuulua enintään kuusi ja vähintään neljä jäsentä. Väittelyihin osallistuu aina neljä opiskelijaa, loput ovat varaväittelijöitä. Tänä vuonna Etistä edustamassa olivat Henri Wiman, Nico Rönnberg, Sanni Siipilehto, Henrik Lähdesniemi, Micke Lindholmn ja allekirjoittanut, Annie Talvasto.

Etelä-Tapiolan lukio on jo lukuisia vuosia osallistunut Sokrates-väittelykilpailuun, ja veteraaniväittelijämme tunnistivatkin heti ensimmäisen vastustajakoulun. Se oli Itäkeskus, koulu, jolle Etis hävisi viime vuonna täpärästi, mutta raskaasti.

Aiheesta ”Media maalaa maailmasta vääristyneen kuvan” ryhtyivät väittelyyn Nico Rönnberg, Sanni Siipilehto, Henrik Lähdesniemi ja Micke Lindholmn . Vanhojen kilpakumppanien taisto alkoi rauhallisen asiallisesti, mutta tahti nopeutui tasaisesti. Väittelijät tiesivät, mistä puhuivat ja esittivät asiansa varmasti, vastaväitteiden edessä. Väittely olikin niin mielenkiintoinen, että kilpailijat jatkoivat väittelyään jopa varsinaisen ajan ulkopuolelle, tuomareiden jo poistuttua huoneesta. Valitettavasti karvas kohtalo viime vuodelta toistui  ja Etis hävisi jälleen kerran. Kiivas ja hyvin tasaväkinen väittely sai kuitenkin paljon kiitosta tuomareilta; se oli kuulemma yksi parhaimmista väittelyistä koskaan Nufitissa.

Seuraavaksi Henri Wiman, Sanni Siipilehto, Henrik Lähdesniemi ja Micke Lindholmn kohtasivat Olarin koulun toisen joukkueen, Olari kahdeksan innokasta väittelijää kun oli jaettu kahdeksi joukkueeksi. Aiheena oli hieman monimutkaisempi ”Taide on valhe, joka paljastaa totuuden (Pablo Picasso)”. Haastava aihe sai niin kilpailijat kuin paikalla olijat tuomaristoa myöten hämmennyksiin. Olari kaksi tuntui kuitenkin kompastuneen hieman etisläisiä enemmän, jopa omiin argumentteihinsa. Micken puheenvuoron jälkeen olikin kymmenien sekuntien hiljaisuus, joka pakotti hänet kysymään:” Voitettiinks me jo?” Tämä nauratti jopa olarilaisia. Mielenkiintoisen väittelyn päätyttyä tuomaristo antoi tuomionsa: Etelä-Tapiola voitti, mutta  myös ensikertalaiset Olarista pärjäsivät mainiosti.

Valitettavasti pelkästään yksi häviö pudotti Etiksen jatkosta, mutta väittelyt eivät siihen suinkaan loppuneet. Monet koulut kamppailivat vielä jatkopaikoista, ja yllättäen Henri Wiman sai tilaisuuden paikata kadonnutta etutöölöläistä ja osallistui ystävällisesti otteluun jonka Etu-Töölö kuitenkin hävisi. Väittelyt jatkuivat aina lauantai-iltapäivään, ja filosofisten aiheiden Platonin ja Sokrateen välissä poukkoili monenmoisia sivuamisia, aina rahatalouden periaatteista kansallisvaltioiden syntyyn. Finaaliin tiensä raivasivat, Itäkeskus (Etiksen pudottaja) ja Tampereen normaalilukio. Lauantai-illan finaali oli äärettömän kiivas, mutta Tampereen normaalikoulun suupaltti johtajahahmo vei  joukkueensa voittoon, vaikka tuomarit, ja yleisö myös, kehuivat molempia osapuolia.

Tapahtuma ei suinkaan loppunut Sokrates-väittelykilpailun jälkeen, vaan luennot jatkuivat sunnuntai-iltapäivään asti. Paikalla oli aina luennoitsija ja kaksi haastajaa; ensin luennoitsija piti pohjustuksen, jonka jälkeen ensin haastajat ja sitten yleisön jäsenet saivat esittää omia kysymyksiään. Puheenvuorojen annossa harrastettiin ikä-rasismia, jotta tapahtuman nuorisopuoli saisi parhaiten äänensä kuuluviin. Koko viikonlopun aikana saatiin kuunnella toinen toistaan kiehtovampia esityksiä ja tarinoita, aina kotimaisista taksitarinoista ja ulkomaalaisen propagandan levityksestä filosofiseen empirismiin ja sen harhoihin. Puhujina oli kirjavaa joukkoa ammattifilosofeista ja tutkijoista kirjailijoihin ja poliitikkoihin. Nufit-viikonloppu oli täynnä nuorison iloa ja älyn voimaa.

Teksti: Annie Talvasto

Kuva: Jenni Kotilehto