Kirjoja ja ruusuja – this time in English

Etelä-Tapiolan lukiossa saattoi nähdä vilaukselta erilaisia satuolentoja, kuten noitia, keijuja ja mustia kissoja sekä yhden skotin ja lisäksi paljon paljon ruusuja torstaina 15.5. Kyseisenä päivänä Etiksessä juhlistettiin nimittäin perinteistä kirjallisuuden ja kulttuurin päivää eli Kirjan ja ruusun päivää. Tänä vuonna kyseinen päivä Etiksessä oli entistä monikansallisempi.

Kulttuuriteema näkyi erityisesti torstaina järjestetyssä Kirjan ja ruusun päivän show'ssa. Tämä tilaisuus poikkesi edellisvuosista, sillä se juonnettiin kokonaan englannin kielellä. Syynä tähän olivat lukion Kanada-projektiin liittyvät, Etiksessä vierailleet kanadalaiset opiskelijat.

Koulun aulassa oli viikon ajan kirjatori, jonne kuka tahansa opiskelija sai tuoda vanhoja kirjojaan ja napata halutessaan mukaansa uuden kirjan. Tarjonta oli monikielinen: kirjoja saattoi löytää englanniksi, saksaksi ja ruotsiksi sekä toki myös suomeksi. Otetusta kirjasta sai myös antaa rahaa Etiksen kummioppilaille Nepaliin. Opiskelijoilla oli myös mahdollisuus päästää luovuutensa valloilleen, sillä viikolla järjestettiin pieni näyttely, johon he saivat tuoda omia fantasiateemaan liittyviä valo- ja sarjakuvia. Näyttelysermillä nähtiinkin hyvin erilaisia ja hauskoja tulkintoja esimerkiksi Liisa Ihmemaassa – sadusta.

Kirjan ja ruusun päivän show järjestettiin koulupäivän aikana, ja ideana oli, että opiskelijat tekisivät itse lyhyitä runoesityksiä. Valitettavasti opiskelijoiden osallistuminen tapahtumaan jäi melko vähäiseksi, sillä esityksiä oli kaiken kaikkiaan kolme. Ne olivat tosin hyvin erilaisia toisiinsa nähden; yksi esityksistä oli Silva Saulon ja Nea-Maria Alangon vaikuttava ja haikea tulkinta Petri Nygårdin kappaleesta ”Selvä päivä” ja toinen juontajiston eli Mira Keräsen, Oskari Parviaisen ja Kristiina Tuomikosken toteuttama hilpeähkö musiikkitarina, jonka oli tehnyt eräs anonyymina pysyttelevä ensimmäisen vuosikurssin opiskelija. Joukossa oli myös syvällisempi runo, Charlotta Kullbergin tekemä ja esittämä kaunis runo ”Huominen”.

Ohjelmassa oli myös pukukilpailu, johon osallistui jonkin verran enemmän opiskelijoita. Mittelössä mukana olivat muun muassa keltainen kani, Hermione Granger, ninja, Helinä-keiju ja Karhukopla. Voiton vei huutoäänestyksellä taistelunhaluista skottia esittänyt Pyry Kujanpää.

Toinen jännittävä kilpailu oli tarinakisa, jossa mitteli kolme eri ryhmää: opettajat sekä lukion suomenkielinen ja englanninkielinen linja. Kilpailun ideana oli keksiä nopeasti satu, jossa piti käyttää 12 valmiiksi annettua sanaa. Yleisö saikin kuulla tarinoita Maharadzasta, Alicesta ja vaaleanpunaisesta varpaasta. Lisäksi ohjelmassa oli opiskelijoiden kirjoittamien runojen lausuntaa. Monia yleisöstä naurattivatkin nämä humoristiset oodit ja riimittelyt niin pizzasta, pyyhekumista, juhannusyöstä kuin itse Etiksestäkin.

Myös koulussamme vierailleet kanadalaiset opiskelijat saivat myös osansa show'sta, sillä Kanada-projektissa mukana olleet opiskelijat jakoivat heille perinteiset suomipaidat. Molemmat ryhmät pitivät lisäksi kiitospuheet toisilleen.

Tuuli Rajamäki