Miekkailua SM-tasolla

Etiksessä opiskeleva Veera Vesterinen (10D)on harrastanut miekkailua 7-vuotiaasta asti. Miekkailusalille hän seurasi vuotta vanhemman miekkailevan sisaruksensa jalanjäljissä. Veeran laji on kalpa, mutta miekkailua voi harrastaa aina olympiatasolle asti myös floretilla ja säilällä.

Miekkailu on vanha laji, joka juontaa juurensa aina ritarien kaksintaisteluihin. Nykyäänkin miekkailijat käyttävät ottelun alussa samaa tervehdystä kuin ennen. Aikoinaan ritarit saattoivat taistella kuolemaan asti, mutta nykyään miekkailu on turvallista. Laji kuitenkin  luetaan edelleen vaarallisiin lajeihin, vaikka onnettomuuksia tapahtuu harvoin eivätkä miekkojen kärjetkään ole teräviä. Myös puvut on  suunniteltu suojelemaan; ne on valmistettu nahasta, ja niiden kokovalkoisuus juontaa juurensa aikaan, jolloin valkoisista pistokohdista näki veren. Nykyään miekkailussa kuitenkin korostetaan herrasmiesmäistä käyttäytymistä ja säännöt muun muassa määräävät, että ottelijoiden kuuluu tervehtiä toisiaan eikä maskitonta vastustajaa saa pistää.

Veeran seura on Espoon miekkailijat ry, jossa hän harjoittelee useita kertoja viikossa. Harjoitusrutiineihin kuuluu puhtaasti fyysisiä harjoituksia ja miekkailutekniikkaa. Veera Vesterinen on kiertänyt kilpailemassa  ympäri Eurooppaa, minkä ansiosta hän on päässyt mukaan Suomen maajoukkueeseen ja osallistunut Itävallan Klagenfurtissa pidettyihin EM-kilpailuihin. Siellä hän sijoittui sijalle 53, 93 ottelijasta. Veera on saanut lukuisia mitaleita joukkuekilpailujen SM-kilpailuista. Veera Vesterinen on myös saavuttanut toisen sijan 17-vuotiaiden tyttöjen Suomen-mestaruuskisoissa. Hän toteaakin nauttivansa lajista, koska se on yksilölaji: ”Miekkailu on kivaa, kun saa ylläpidettyä kuntoa, ja kilpailuhenkiselle ihmiselle laji sopii todella hyvin.”

Teksti: Annie Talvasto

Kuva: Anttoni Vesterinen

Lähteet:

http://www.fencing.fi/index.php?id=5

http://www.lansivayla.fi/kumppanit/espoon-miekkailijat/45320-espoolaiset-vesterisen-sisarukset-valmistautuvat-kalpamiekkailun