JUKKA MÄKELÄ – Etiksen kulmilta kotoisin

Entinen etisläinen ja nykyinen kaupunginjohtaja tarinoi nuoruudestaan ja kertoo Tapiolan uudesta tulemisesta

"Asuin lapsuuteni Tapiolassa aivan siinä WeeGee-talon nurkilla. Pienenä leikin usein naapurin lasten kanssa maailman parhaassa leikkimetsässä, jonka tilalla nykyään ovatkin WeeGee ja Etis." Näin luonnehtii Espoon kaupunginjohtaja Jukka Tapio Mäkelä nykyisen Etelä-Tapiolan lukion ympäristöä. Tämä entinen etisläinen tunnetaan työstään muun muassa kansanedustajana, Espoon kaupunginvaltuuston jäsenenä sekä nykyään vuoden alusta lähtien Espoon kaupunginjohtajana.

Mäkelä, jota kutsuttiin Etiksessä myös Mäksyksi, muistelee kotiseutua Tapiolaa muutenkin lämmöllä. Tapiola oli kuulemma hänen lapsuudessaan oikea lapsiperheiden paratiisi. Ulos ei voinut mennä törmäämättä iloisiin vekaroihin, ja varsinkin Tapiolan luistelukenttä oli talvisin täynnä vipinää ja vilskettä. Kaupunginosa oli muutenkin tuohon aikaan moderni: arkkitehtien taidonnäyte asumismuodosta, jossa palvelut olivat lähellä ja paikasta toiseen oli helppo liikkua.

Mutta mitä kuuluu nyky-Tapiolalle? Lapsia näkyy useimmiten ainoastaan koulumatkoilla. Mäkelä kuvaa viimetalvista reissuaan Tapiolan luistelukentälle:" Menin poikani kanssa kentälle oletuksenani, ettei sinne välttämättä edes mahtuisi pelaamaan jääkiekkoa. Mutta olimmekin ainoat luistelijat.” Tapiola ei enää tunnu olevan samanlaisessa asemassa kuin ennen; moderni kaupunkikeskus vaikuttaa hiljentyneen. Mutta minne tämä eloisa, lapsiperheiden Tapiola on oikein kadonnut?

Mäkelä mainitsee tilanteen osasyyksi Tapiolan ikärakenteen. Vanhojen lapsiperheiden vanhemmat ovat jääneet eläkeläisinä kaupunginosaan, kun heidän lapsensa ovat muuttaneet pois alueelta. Lisäksi Espoon alueelle rakennetut kauppakeskukset, kuten Iso Omena, ovat houkutelleet ihmiset ostamaan tarvittavansa muualta kuin Tapiolasta.

Tapiolaa tulisikin nyt eheyttää Mäkelän mukaan luomalla siitä turvallinen ja mahdollisimman virikkeinen kaupunginosa. Ekologisuutta ei myöskään tulisi unohtaa, ja esimerkiksi rakenteilla oleva Länsimetro tukisi tätä aatetta. Lisäksi Mäkelä toivoo sähköautojen käytön lisääntyvän, sillä nekin olisivat askel kohti ekologisempaa tulevaisuutta. Länsimetron muassa tulevat asuinrakennushankkeet taas toisivat lisää asukkaita Tapiolaan. Tämä on osa Espoon kaupungin investointihanketta, joka toteutetaan metron myötä Tapiola-Otaniemi-alueella. Kaupunginosan tulevaisuus näyttää kuin näyttääkin siis melko valoisalta.

Diplomi-insinööri Mäkelällä on mukavat muistot myös vanhasta lukiostaan. Varsinkin koulun yhteisöllisyys ja ilmapiiri ovat jääneet positiivisesti mieleen. "Me olimme vertaisia, vaikkemme kuitenkaan samanlaisia", kertoo Mäkelä pohtiessaan silloisten oppilaiden keskinäistä suhdetta. Muistiin virkosi myös oppilaiden aktiivisuus. Niinä aikoina, 1970-luvun lopulla, Etelä-Tapiolan lukiossa käytiin läpi suuria mullistuksia, sillä se oli juuri muuttunut yleiseksi lukioksi entisestä yksityisestä Hakalehdon yhteiskoulusta. ”Lakkokiistat olivat rankkoja meille lukiolaisillekin”, kommentoi Mäkelä silloista tilannetta.

Nykyisen Etiksen hyvä maine on kiirinyt myös Mäkelän korviin. Murheita ei tästä koulusta ole tarvinnut kantaa, ja tämän takia Mäkelä tunteekin ylpeyttä vanhaa kouluaan kohtaan. Kaiken kaikkiaan Mäkelä onkin saanut Etiksestä mielestään hyvät eväät elämään ja toivoo vanhalle opinahjolleen kaikkea hyvää.

Tuuli Rajamäki ja Laura Rantala 10c