Merja Mattila – puhelias ja energinen terveydenhoitaja

Mitä voi odottaa Etelä-Tapiolan lukion terveydenhoitajalta? Luultavasti ymmärrystä, apua, luotettavuutta ja kuuntelua. Tätä kaikkea todellakin saa lukiomme uudelta terveydenhoitajalta Merja Mattilalta. Niille, jotka eivät vielä ole tavanneet häntä, voin kertoa, että hänen kanssaan voi puhua täysin rennosti, koska terveydenhoitajamme on todella puhelias. Myös ripaus huumoria ja rento asenne työhön tuovat opiskelijoille mukavan olon hänen luonaan. Merja työskentelee terveydenhoitajan työn ohella myös kauppakeskus Sellon Elixiassa ryhmäliikunnanohjaajana.

Merja valmistui sairaanhoitajaksi vuonna 2001 ja työskenteli niissä hommissa seitsemän vuotta. Tuona aikana hän ymmärsi haluavansa itsenäisemmän työn ja pelkkiä päivävuoroja.
"Halusin keskittyä ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon ja päätin opiskella terveydenhoitajaksi", kertoo Merja. Terveydenhoitajan erikoistumisopinnot kestivät puolitoista vuotta, ja hän valmistui keväällä 2008.

Merjan tavallinen päivä on melko kiireinen, mutta reipas terveydenhoitaja pitää sitä myös hyvänä asiana. Hän työskentelee neljä päivää viikossa lukiollamme ja tiistaisin Espoon kansainvälisellä yläkoululla terveydenhoitajana.

Terveydenhoitajamme mukaan työssä on paljon hyviä puolia. Työ on itsenäistä ja monipuolista. Merjan mukaan tämä mahdollistaa sen, että joka päivä oppii myös jotain uutta ja oppimaansa voi hyödyntää myöhemmissä haasteissa.
"Minusta on ilo auttaa, ja mukavinta on se, että usein opiskelija, joka käy kysymässä neuvoa, tulee myöhemmin vielä uudelleen. Se saa tuntemaan, että on todella ollut avuksi. Pidän myös ihmisistä, joita tapaan työni kautta, kuten opiskelijoista ja henkilökunnasta", sanoo Merja. Huonoina puolina hän pitää kiirettä, joka stressaa, ja yleisestikin terveydenhoitajien suuria oppilasmääriä; Merjalle riittäisi pelkkä lukiokin.

Ennen lukiotamme Merja oli töissä terveydenhoitajana neuvolassa neljä kuukautta. Minkä jälkeen hän vaihtoi ammattikorkeakoulun puolelle, Leppävaaran Metropoliaan ja Otaniemen Laureaan, joissa hän toimi terveydenhoitajana melkein kahden vuoden ajan.
"Silloin tulivat kyllä insinööripojat tutuiksi", Merja naurahtaa.

Terveydenhoitajan työ voi olla raskasta, ja Merja myöntääkin, että joskus rankemmat jutut jäävät mieleen pyörimään. Tähän kuitenkin auttaa hänen toinen työnsä Elixian ryhmäliikuntaohjaajana, joka on hänelle kuin terapiaa. Nämä kaksi työtä tasapainottavat toisiaan hyvin.

Merjan mielestä lukiossamme on loistava porukka. Hän pitää erityisesti hyvästä hengestä, joka lukuvuoden alussa auttoi sopeutumisessa. Merja tykkää olla tekemisissä juuri 16 - 18-vuotiaiden kanssa. Hän kertookin viihtyvänsä Etiksessä oikein hyvin. Merjan mielestä meillä on toimiva oppilashuoltoryhmä, jolle on tärkeää, että opiskelijoista huolehditaan.
"Et tiedäkään, että myös opettajat tarkkailevat teitä ja kyllä huomaavat, jos teillä ei ole kaikki hyvin. Teistä todella pidetään huolta", kertoo Merja. Jos hän saisi muuttaa jotakin työssään, hän haluaisi vakituisen työpaikan täältä, koska kertoo viihtyvänsä loistavasti. Hän myös muuttaisi työhuoneensa ulkonäköä ja tekisi siitä itsensä näköisemmän paikan työskennellä. Merja haluaisi myös kohtuulliset oppilasmäärät, jotta olisi enemmän aikaa tehdä työtä.

Haastattelua on todella helppo tehdä, ja välillä huomaan, etten muista kirjoittaa mitään ylös, koska puhetta todellakin tulee paljon. Merja sanookin olevansa puhelias, energinen, urheilullinen ja iloinen. 31-vuotias terveydenhoitaja on syntynyt Kokkolassa, ja hänellä on kolme vuotta nuorempi pikkuveli. Ammattiliitoista puhuttaessa hän kertoo kuuluvansa Tehyyn.

Joillakin ihmisillä on mielessään stereotypioita toisista ihmisistä. Merja ei välitä niistä, koska hänen mielestään kaikki ovat tasa-arvoisia riippumatta esimerkiksi ihonväristä tai sukupuolesta. Hän kertoo joillakin ihmisillä olevan stereotyyppinen kuva myös hoitajista.
"Kun olin vielä sairaanhoitaja, tapasin Alkossa naisen, joka oli ollut juuri leikkauksessa ja alkoi heti puolustella, ettei itselleen tietenkään ole ostamassa", kertoo Merja huvittuneena. Hän myös kertoo, että ihmiset vilkuilevat kaupassa hänen ostoksiaan, koska he katsovat, mitä ryhmäliikunnanohjaaja - terveydenhoitaja ostaisi. Joskus Merjan ystävät saattavat soitella hänelle, jos heillä on jokin terveysongelma, mutta hän kertoo tekevänsä itsekin samalla tavalla.
"Saatan hyvinkin soittaa fysioterapeuttiystävälleni ja pyytää apua omaan ongelmaani", naurahtaa Merja.

Tulevaisuudelta Merja odottaa, että saisi jatkaa sekä lukiossamme terveydenhoitajana että Elixialla ryhmäliikunnanohjaajana. Hän myös haaveilee perheen perustamisesta, mutta vielä ei kuulemma ole sen aika. Merja odottaa innolla, että hänen ja hänen avomiehensä omakotitalo valmistuu keväällä ja työmatka lukiollekin lyhenee.

Merja kertoo topakasti, että etisläinen voi tulla kysymään neuvoa häneltä oli asia mikä tahansa. Haastattelun lopuksi annan Merjalle mahdollisuuden sanoa etisläisille mitä tahansa: "Mitähän sanoisin, olipa mielenkiintoinen kysymys. En tiedä mitä sanoa, koska on niin paljon sanottavaa."
"No, tsemppiä ja energiaa koulupuurtamiseen. Jos tulee huolia, niin reippaasti vain juttelemaan, jotta saadaan huolet pois mielestä", hän kehottaa.

Merjan voi tavata lukiollamme maanantaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin. Ajanvaraus onnistuu parhaiten tekstiviestillä, sähköpostilla tai tulemalla käymään terveydenhoitajan huoneessa.

Sähköposti: merja.mattila2@espoo.fi
Puhelin: 816 83901 tai 046 877 3790

 

Minttu Tolvanen 10D