Luonnontieteet näkyvät kaikkien arjessa

LUMA-viikko Etelä-Tapiolan lukiossa 8. – 12.11.2010

 

Marraskuun alussa lukiossamme vietettiin valtakunnallista luonnontiede- ja matematiikkaviikkoa. Viikon teemana oli luonnontieteiden kehityksen ja nykyteknologian keksintöjen esittelyä.

Sekä opiskelijat että opettajat saivat huomata, että luonnontieteet ovat hauskoja ja vaikuttavat itse asiassa meidän kaikkien arkeen. Humanistiopettaja esimerkiksi sai aivan uuden näkökulman kahvinjuontiin, kun kuppiin tarjottiinkin puhdasta puriinialkaloidia C8H10N4O2; tarjolla oli myös esimerkiksi ammoniakin ja suolahapon reaktiotuotetta, joka maistuikin suussa tutulta turkinpippurilta.

Erilaiset pulmapelit ja -tehtävät piristivät monen opiskelijan arkea ja saivat aikaan myös pientä kilpailua kaverusten kesken. Joka päivä vaihtunut päivän kysymys sai paljon vastaajia. Hanoin tornin rakentaminen keskellä ala-aulaa osoittautui suosituksi välitunninviettotavaksi. Tässäkään tärkeintä ei ollut voittaminen, vaan yhdessä tekemisen ja keksimisen ilo.

Myös Funktio-luokkaan kootut erilaiset fysiikkalelut ja demonstraatiovälineet toivat välituntien viettoon uutta virtaa, kun muutkin kuin luonnontieteitä opiskelevat opiskelijat tutkivat, keksivät ja kokeilivat. Luokassa oli tutkittavana myös teollisuuskäyttöön suunniteltu mittalaite, jonka avulla selvitettiin erilaisten kolajuomien sokeripitoisuuksien avulla sitä, mistä juomasta oli kyse.

Viikon varrella pidettiin myös valtakunnalliset fysiikka- ja kemiakilpailut. Kirjallisten kilpailujen tehtävät käsittelevät lähinnä toisen ja kolmannen vuosikurssin asioita, mutta monena vuonna ykkösetkin ovat ansiokkaasti osallistuneet.

LUMA-viikon Studia generalia -luento käsitteli ympäristönäkökohtien huomioimista nykyteknologiaa kehitettäessä. Monelle tuli varmaan yllätyksenä se, ettei esimerkiksi sähköauto olekaan aivan niin saasteeton kuin on annettu ymmärtää. Tärkeää on ottaa huomioon se, miten energia on tuotettu, ja vasta sitten arvioida laitteen elinkaaren ympäristövaikutuksia. TkT Ville Voipio esitteli aihetta monipuolisten esimerkkien avulla ja sai monet kuulijoista ajattelemaan asioita uudestaan.

Viikko huipentui perjantaina Kvantissa pidettyyn palkintojenjakotilaisuuteen. Samalla fysiikan opettajat esittelivät erilaisia fysiikan ilmiöitä. Nestetypen avulla jäädytettiin suklaapusuja ja tyhjiöpumpun avulla tutkittiin, miten pusu käyttäytyy hyvin pienessä paineessa. Välitunneilla valmistettiin nestetypen avulla jäähdytettyä jäätelöä, jota nopeimmat ehtivät maistelemaan.

Eräs LUMA-viikon kohokohdista oli ajankohtaisista luonnontieteiden asioista laadittu tietokilpailu, johon kaikki ryhmänohjausryhmät osallistuivat. Palkinto oli hieno: koko voittajaryhmä pääsee Heureka-vierailulle. Onneksi olkoon, 10A!

 

E.O. ja P.H.