Pienistä ykkösistä aidoiksi etisläisiksi

Mitä yhteistä on Lady Gagalla, Justin Bieberillä, MacGyverilla, Edward Cullenilla ja Johanna Tukiaisella?

Syyskuun ensimmäisenä päivänä Etelä-Tapiolan lukion käytävät täyttyivät toinen toistaan erikoisempiin asuihin pukeutuneista ihmisistä. Asut edustivat kantajansa tulkintaa viidestä eri hahmosta: Lady Gagasta, MacGyverista, Justin Bieberista, Edward Cullenista ja Johanna Tukiaisesta. Kyseessä ei ollut kuitenkaan mikään ex tempore -naamiaistempaisu, vaan ykkösten uusasutuspäivä, jota ennen myös orjapäiväksi kutsuttiin. Perinteinen tapahtuma toivotti koulun uudet oppilaat tervetulleiksi uuteen opinahjoonsa.

Säännöt oli tehty selväksi ennen uusasutuspäivää: kaikennäköinen kiusaaminen, nöyryyttäminen ja muu asiaton käyttäytyminen oli kielletty ohjelman peruuntumisen uhalla. Onneksi tällaista ei esiintynytkään, ja suurin osa ykkösistä olikin erittäin tyytyväisiä päivään. Heidän mielestään oli hauskaa, kun kaikki näyttivät aivan yhtä tyhmiltä – siten ketään ei voitu kiusata erilaisuudesta, vaan kaikki pystyivät nauramaan toisilleen.
"Hyvä meininki", eräs opiskelija tiivisti.

Asuohjeet ilmeistyvät keskiviikkopäivää edeltävänä perjantaina ulko-ovien läheisyyteen ja Facebookiin, josta kukin oppilas pystyi katsomaan oman ryhmänsä pukukoodin. Ohjeistus oli kuitenkin vain suuntaa-antavaa; Etiksessä näkyi runsaasti myös oppilaiden vapaata tulkintaa ja omaperäisyyttä. Paikoittain ohjeet pakottivat ykköset käyttämään luovuuttaan. Käytävillä pystyikin ihailemaan esimerkiksi Lady Gagaa esittävien hienoja hiusluomuksia, joiden tekoon oli joidenkin kohdalla mennyt jopa useita tunteja.

Uusasutuspäivän kohokohta oli kuitenkin ehdottomasti lavashow. Neljännen tunnin alussa ykköset ja kakkoset kokoontuivat kaikki ruokalaan, jossa kakkoset pääsivät nauttimaan esityksestä auditorion penkeiltä. Sen sijaan ykköset joutuivat katselemaan esitystä ruokalan lattialta. Tämä osoittautuikin pian melko riskialtiiksi, sillä kuka vain saattoi joutua lavalle esiintymään.

Lavalle astui aluksi tiukka kolmen hengen raati sekä kaksi juontajaa. Lyhyttä alkuspiikkiä seurasi varsinainen ohjelma, jonka aikana lavalle kutsuttiin ykkösiä suorittamaan erilaisia tehtäviä. Jotkut lauloivat Justin Bieberin hittibiisin Babyn tai tanssivat pullon kanssa, kun taas toiset selviytyivät läpi esteradasta. Muut pääsivät tekemään sylitanssia ja muuta aplodeja ja naurunpurskahduksia aikaansaanutta ohjelmaa. Palkintona voittajille oli muun muassa vaahtokarkkeja, makkaroita, kermavaahtoa ja kondomeja.

Tatu Suontausta ja Antti Venäläinen 10D–ryhmästä osallistuivat tehtävään, jossa poikien kuului syödä tyttöjen jalkojen välissä ollutta makkaraa.
"Kokemus oli aika...jännä", Tatu kommentoi. "En syö makkaraa uudestaan ennen joulua."
Anttikaan ei erityisesti innostunut makkarasta: "Kisa oli muuten kiva, mutta kylmä lötkö makkara maistui pahalta."
Vaikka kumpikaan poika ei voittanut kilpailua, Antti sai ylimääräisen tyylipisteen suorituksestaan, joka ei kuitenkaan tehnyt vaikutusta aivan kaikkiin.
"Se näytti vähän pelleltä", Jazz Riijärvi 10C-ryhmästä kuvaili.

Karen Ehrstedt IB:ltä taas osallistui kilpailuun, jossa viiden tytön täytyi puhdistaa kakkospoikien iho tussinjäljistä.
"Kilpailu oli mielestäni kiva, mutta ei kuitenkaan liian nolostuttava, vaikka aluksi pelottikin, että pitää tehdä joku sylitanssi", hän kertoi. "Parasta kilpailussa oli ystävieni kannustushuutojen lisäksi myös voitto, ainahan on kiva voittaa." Hän lisää vielä arvoituksellisesti: "Arvasin tosin lopputuloksen jo ihan alussa, olin nimittäin harjoitellut aikaisemmin päivällä."

Sokerina pohjalla uudet etisläiset vannoivat vielä käsi sydämellä etisvalan, johon kuului muun muassa anteeksipyyntöä 8.9:n keskiarvorajasta sekä pitkän matematiikan, kemian ja fysiikan ylistystä.
Lopuksi he lausuivat vielä yhteen ääneen: "MAOL."
Ja niihin sanoihin olikin hyvä lopettaa.

 

Kaisa Matikainen