Etan@n toimitus (07-08) esittäytyy


Meitä on täällä Etanan toimituksessa seitsemän. Ai, keitä meitä? Toimittajia, tietysti! Mutta keitä me olemme? On aika esittäytyä.

.

Melissa Forss 07A

15-vuotias Melissa Forss täyttää joulukuun lopussa 16. Hän harrastaa kuntonyrkkeilyä ja ulkoilee niin paljon kuin mahdollista: hän esimerkiksi sauvakävelee ja juoksee Espoon Keskuspuistossa. Muuten vapaa-aika ja illat kuluvat muun muassa netissä surffaillen, teetä juoden ja elokuvia katsellen. Melissa myös lukee aina kun intoa riittää.

Melissalla on kouluun viha-rakkaussuhde: hän rakastaa kieliä, äidinkieltä, historiaa ja yhteiskuntaoppia – joita hän suunnitteleekin lukevansa paljon – kun taas esimerkiksi matematiikka, kemia ja biologia eivät ole hänen juttunsa. Melissan lempiaine on ranska, jota hän on lukenut ensimmäiseltä luokalta lähtien. Koulunkäyntiä hän luonnehtii mukavaksi rutiiniksi.

”Mitä me edes tekisimme kaikki päivät, jos meillä ei olisi koulua? Paljon kaikkea, kyllä. Mutta jossain vaiheessa ainainen loikoilu kotona kyllästyttäisi”, Melissa huomauttaa ja muistuttaa, että koulupäivä on myös päivittäinen sosiaalinen tapahtuma.

Melissa oli alun perinkin kiinnostunut Etanasta, muttei päässyt infoon. Elina Oja oli kuitenkin hänen ykköskurssinsa opettaja, ja kun hän kysyi Melissaa mukaan, tämä suostui välittömästi.Samalla Melissa saa tilaisuuden hioa ilmaisuaan. Hän ei vielä osaa nimetä lempitekstilajiaan, mutta olettaa sen selviävän tässä vuoden sisällä. Lehdistä hän lukee Helsingin Sanomia, jonka hän pyrkii edes selaamaan päivittäin.

Meeri Helminen 07A

Meeri on 16-vuotias sosiaalinen tyttö, johon on helppo tutustua. Perheensä esikoisena hän sanoo olevansa hermoheikko tyyppi joissakin asioissa. Pahoiksi tavoikseen hän listaa teepussien jättämisen pöydälle sekä  ainaisen steppaamisen ja kenkien naputtelun paikassa kuin paikassa. Meeri harrastaakin tanssia: baletin lisäksi jazzia ja steppiä. Treenien lisäksi aikaa kuluu tietokoneen ääressä, elokuvia katsellen ja kirjoja lukien.

Koulussa Meeri viihtyy hyvin; edes aamuherätykset eivät ole täysin vastenmielisiä.”Onhan niitä päiviä, jolloin ei meinaisi päästä punkasta ylös edes kylmällä vesisuihkulla, mutta onneksi vain harvoin”, Meeri toteaa. Hänen asennettaan opiskeluun kuvaakin lause ”Jee, mitähän kivaa tänään opin?” Meerin lempiaineita ovat tällä hetkellä A-saksa ja matematiikka, jota hän lukee pitkänä.

Meeri hakee  Etanasta kokemusta ja haluaa oppia uusia asioita. Hän ei ole aikaisemmin kirjoitellut lehtitekstejä, ei edes nettiin, joten miksipä hän ei olisi ryhtynyt toimittajaksi, kun kiinnostusta kerran kysyttiin? Lisäksi hän on sitä mieltä, että kirjoittamista voi aina harjoitella. Mieluiten hän kirjoittaisi laajoja artikkeleja ja henkilökuvauksia. Meeri lukee Helsingin Sanomia, jonka lisäksi Nyt- ja Kuukausiliitekin tulevat kyllä luetuiksi. Aikakauslehdistä hän lukee Kodin Kuvalehteä, vaikka harmitteleekin sen nuorisopalstan lopettamista.

Susanna Keinänen 07B

16-vuotias Susanna on aurinkomerkiltään kauris. Itseään hän luonnehtii sinisilmäiseksi perfektionisti-romantikoksi sekä kirjallisuuden harrastaja henkeen ja vereen. Hänen harrastuksiinsa kuuluukin lukeminen ja sen ohella tanssi sekä käsityöt silloin kun on ylimääräistä aikaa.

Susanna viihtyy koulussa hyvin, sillä hän pitää uuden oppimisesta. Hän kuitenkin myöntää koulun vievän lähes kaiken aikansa. Susanna lempiaineisiin kuuluvat äidinkieli, koska hän rakastaa lukemista ja kirjallisuutta, sekä historia, uskonto ja kielet.

Etanaan Susanna liittyi, koska ei ehtinyt olla mukana yläasteen koululehdessa vaikka olisi halunnut. Lisäksi hän halusi harjoitella tekstien tuottamista.

- En ole varsinaisesti koskaan harrastanut kirjoittamista; kuitenkin sen voi katsoa osaksi kirjallisuuden harrastamista, Susanna kertoo.

Tähän mennessä Susanna on kirjoittanut lähinnä pohdiskelevia kouluaineita, ja se on ollut hänestä ihan mieluisaa puuhaa. Lempilehdikseen hän listaa Helsingin Sanomat ja Legolasin, joka on Suomen Tolkien-seuran jäsenlehti. Edellisten ohella hän lukee muun muassa Demiä silloin tällöin.

Isabella Leino 07C

16-vuotias Isabella asuu Espoossa Jedi Master –minihamsterinsa kanssa. Hän harrastaa capoeiraa – joka on puoliksi kamppailulaji ja puoliksi tanssia – ja talvisin lautailua.

Kouluun Isabella suhtautuu avoimin mielin:

- Vähitellen on huomannut, että koulusta on jotain hyötyä, Isabella sanoo. Hänen lempiaineisiinsa kuuluvat kielet, kuten ranska sekä matematiikka ja äidinkieli, koska hän pitää kirjoittamisesta.

Isabella päätti tarttua tilaisuuteen, kun hänen kiinnostustaan kysyttiin – siispä hän ryhtyi toimittajaksi. Hän kirjoittaa mieluiten tekstejä, joissa saa irrotella ja jotka pursuavat fantasiaa, tunteita ja ihmissuhdekiemuroita. Lehdistä Isabella lukee Tieteen Kuvalehteä ja sen vastapainoksi Sugar- ja Seventeen –lehtiä.

Sakari Mesimäki 07EN

Sakari on 16-vuotias opiskelija kansainväliseltä puolelta. Hän on asunut viisi vuotta Englannissa, ja maaliskuussa hän lähtee Japaniin vaihto-oppilaaksi. Sakari haaveilee ammatista bisneksen tai journalismin parissa, ja hän toivoo voivansa matkustella paljon. Hän harrastaa taek-won-doa, josta

hänellä on sininen eli viides vyö; muita harrastuksia ovat pienoismallien rakentelu, maalaaminen ja tanssimatolla pelaaminen. Lisäksi Sakari lukee mangaa ja katsoo animea.

Sakarista Etis on loistava paikka: koulussa on erilaisia ja mukavia ihmisiä, ja rakennuskin on erittäin viihtyisä. Sakari kyllä myöntää, että töitä on paljon, mutta niiden kanssa täytyy elää. Lempiaineen valitseminen on vaikeaa, mutta historiasta hän pitänyt aina. Myös kiinan kielen kurssi oli mielenkiintoinen kokemus.

Toimittajaksi Sakari ryhtyi, koska pitää Etanaa hyvänä tilaisuutena harjoitella suomeksi kirjoittamista. Kirjoittamisesta hän on aina pitänyt, englanniksi tosin. Mieluisinta on kirjoittaa tekstiä, jossa saa osoittaa luovuutensa ja joka on viihdyttävä. Lehtiä Sakari ei juuri lue, mitä nyt Hesari tulee selailtua aamulla paremman puutteessa. Aikaisemmin hän luki erästä pienoismallilehteä, mutta sekin on jäänyt.

Paula Tapiolinna 05E

Paula on 18-vuotias kolmasluokkalainen. Keväällä 2007 hän oli vaihto-oppilaana Wisconsinissa, Yhdysvalloissa, joten tämä ei ole vielä hänen abivuotensa. Paula harrastaa telinevoimistelun valmennusta, minkä lisäksi hän kuuluu seuransa kahteen eri jaostoon, joissa suunnitellaan kautta eteenpäin ja pyritään parantamaan seuran toimintaa. Hänen muita harrastuksiaan ovat latinotanssit, lenkkeily ja kuntosalilla käyminen.

Paulan suhtautuminen kouluun vaihtelee aika paljon: välillä koulunkäynti on ihan ok, välillä pään räjäyttävää.

- Yleisesti koulu on  ihan mukavaa, onpahan jotain tekemistä, Paula sanoo.
Hänen lempiaineitaan ovat englanti ja psykologia, jonka kaikki osa-alueet ovat kiinnostavia.

Paula on aina pitänyt kirjoittamisesta, ja Etanaan hän liittyi, koska halusi kokeilla, millaista olisi kirjoittaa niin, että juttu julkaistaisiin. Hänen mielestään Etanassa oppii myös oikeanlaisen tekniikan siitä, miten joitakin juttuja kirjoitetaan. Mieluiten hän kirjoittaa koulun tapahtumista kertovia ja kantaa ottavia tekstejä. Lehdistä hän lukee Trendiä, jossa on sekä mielenkiintoisia tekstejä että tyttöjuttuja, ja Helsingin Sanomia, jos aikaa vain jää tarpeeksi.

Satu Keinänen 07B